Kaartlezen is een oude bezigheid, waarbij men onterecht vaak denkt aan het voorspellen van de toekomst. Echter de toekomst is nog niet geschreven en kan dus ook niet voorspelt worden. Wel kan er aan de hand van het karakter van iemand en zijn of haar verleden een verwachte reactie of meest waarschijnlijke toekomstrichting worden aangegeven.
De kaarten zijn eigenlijk INZICHTSKAARTEN. Zowel de Tarot als de Lenormand kaarten helpen je even afstand te nemen. De vraag te stellen: Wat willen de kaarten (het universum) mij vertellen? Als het ware kan je met de kaarten reflecteren op een probleem, een oplossing en vooral op je handelen en jezelf.
Voor welk kaartendek kiezen wij.
Wij gebruiken zowel het Lenormanddek als ook het kaartendek van Ridder Waite (Tarot). Maar nimmer voor het voorspellen van de toekomst. Immers dit strookt niet met de “vrije wil”, die wij van het universum / God hebben gekregen. Dit is ook nimmer het doel geweest van de hogere machten. Slechts de mens heeft gekozen om van het pad van de “vrij wil” af te wijken of een financieel gewin te realiseren uit de angst of onzekerheid van anderen.
Zeker de Tarot is door de mens geëvolueerd tot een middel dat het hogere doel voorbij lijkt te gaan. Daarom kiezen wij eerder voor het dek van Marie Lenormand. Voor ons gevoel staat dit dichterbij de leerweg van de mens en niet het gewin van een ander. Al zijn beide dekken inzetbaar voor goed en kwaad. Dit bepaalt de kaartlezer en niet de kaarten.
Geschiedenis van het kaartlezen
Er zijn vele verschillende kaartdekken, engelenkaarten enz. Wij gaan voor de essentie en hebben ons toegelegd op de twee bekendste kaartsystemen. Vandaar dat wij alleen de geschiedenis van deze twee dekken hieronder vermelden.
Kaartlezen volgens Lenormand
Haar volledige naam was Mademoiselle (= Mlle) Marie Anne Adelaïde Lenormand, geboren op 27 mei 1772 in het Franse Alencon. Haar moeder heette Marie Anne Gilbert en haar vader Jean Louis Lenormand. Als jong meisje verbleef zij op kostschool, waar haar Paranormale gaven al tot uitdrukking kwamen door voorspellingen die zij de kloosterzusters deed.
Het gezin verhuist naar Parijs waar ze in een Salon komt, waar nog andere helderzienden zijn, die door middel van astrologie en kaartleggen de toekomst voorspellen. Mlle Lenormand wordt voorgesteld aan Joséphine de Beauharnais de vrouw van (in die tijd nog officier) Napoleon Bonaparte. Mlle Lenormand voorspelt hem dat hij eens de troon zal bestijgen. Hier wordt hard om gelachen, maar als haar voorspelling uitkomt, heeft zij haar naam gemaakt en wordt haar Salon De sybille van FaubourgSaint Germain in Parijs druk bezocht. Ook Joséphine en Napoleon vragen nog dikwijls naar de toekomst en om raad bij belangrijke beslissingen. Als Mlle Lenormand Joséphine echter voorspelt dat Napoleon van haar wil scheiden (wat inderdaad het geval is) wordt Mlle Lenormand in de gevangenis gegooid, wegens verraad van de keizer.
Nadat Napoleon verbannen wordt, zijn consulten van kaartleggers verboden. Mlle Lenormand geeft verschillende boeken uit over haar werkmethode en over haar ervaringen met de keizerin. In België voorspelt ze de Prins van Oranje de toekomst. Ze sterft op 71-jarige leeftijd op 25 juni 1843 in Parijs.
Kaartlezen volgens Tarot
Rond de vijftiende eeuw is in Italië waarschijnlijk de Tarot ontstaan. Gewoon een kaartspel en had niets te maken met waarzeggerij of het verkrijgen van inzicht. Het oudste bekende tarotdek is het Visconti-Sforza-dek. Dit dek is waarschijnlijk gemaakt voor de adel. En is daardoor vernoemd naar een tweetal hertogfamilies van Milaan: de familie Visconti en later de familie Sforza.
Het kaartspel werd gespeeld in een spel dat Tarocchi werd genoemd. Een ingewikkeld spel dat lijkt op bridge. Het dek bevatte 78 kaarten en was verdeeld in twee groepen: 22 troefkaarten en 56 genummerde kaarten. Later werden deze bekend onder de Grote en Kleine arcanakaarten.
Pas in de achttiende eeuw kregen de Tarotkaarten een meer esoterische functie. Verschillende franse occultisten beweerden dat de tarot een oud systeem van wijsheid bevatte. Men veronderstelde dat deze wijsheid zelfs wortels had in het oude Egypte en hun goden. Echter is hiervan geen bewijs te vinden.
Jean-Baptiste Alliette (Etteilla) ontwikkelde vanuit deze gedachte een kaartendek dat speciaal voor waarzeggerij was bedoeld. En… schreef daarbij een uitgebreide handleiding.
In de negentiende eeuw kwam er een nieuwe impuls. Geheime genootschappen, zoals de Hermetische Orde van de Golden Dawn, ontwikkelden hun eigen esoterische systemen rond de Tarot. Ze voegden astrologische, kabbalistische en alchemistische symboliek toe. De meest bekende Tarotmaker uit die tijd was Arthur Edward Waite. Deze naam vinden we nog regelmatig terug op de Tartotdekken. Hij was lid van de Golden Dawn. Samen met kunstenares Pamela Colman Smith creëerde hij het beroemde Rider-Waite tarotdek. Dit dek werd voor het eerst gepubliceerd in 1909.