De feestdagen zijn in volle gang. Gezellig met vrienden, kennissen of familie zijn. Misschien wel nieuwe leuke mensen ontmoet. Echt gezellig, hapje en een drankje. Maar die paar drankjes kunnen de volgende dag behoorlijk tegen zitten. De kater…
Je hebt dorst en hoofdpijn, voelt je moe en trillerig, hebt diarree en je bent misschien ook nog duizelig en misselijk. Dit alles na een avondje met wat alcoholconsumpties zijn de diagnose voor een kater
Wat gebeurt er met de alcohol in je lichaam?
De alcohol wordt in de darmen opgenomen. Daar komt het in het bloed. Het bloed verdeeld de alcohol over je lichaamsvocht. Een klein deel van de alcohol raak je kwijt dankzij uitademen, plassen en zweten. Je lever breekt de rest af. Dat duurt één tot anderhalf uur per glas
Maar waarom voel je je zo rot (de kater)?
Bij de afbraak van alcohol ontstaat er aceetaldehyde. Dat geeft het katerige gevoel. Deze stof is gift en schadelijk voor het lichaam. Erger dan de alcohol zelf en zorgt voor het trillerige gevoel. Bovendien laat de alcohol de nieren sneller werken. Je moet vaker naar het toilet. Dit met het gevolg dat je meer vocht verliest dan normaal. Hiermee is de enorme dorst en het gevoel van moe zijn verklaart.
Alcohol is een bijtende stof; het tast de slijmvliezen in het lichaam aan. De reis van het alcohol door het lichaam is er één van irritatie. Alles wat met alcohol in aanraking komt, wordt geprikkeld. De mond, slokdarm, maag enz. Dat kan maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kun je door de alcohol duizelig worden en je evenwicht verliezen, en ook daardoor voel je je misselijk.
De hoofdpijn
Natuurlijk het eerder genoemde schadelijke aceetaldehyde. Dat is geen fijn stofje. Maar vergeet ook niet het vochtverlies. Doordat je veel vocht kwijt raakt, moet dit aangevuld worden. En dat vocht wordt overal uit het lichaam vandaan gehaald. Ook uit de vloeistof rond de hersenen. In deze vloeistof drijven je hersenen. Neemt deze hoeveelheid aan beschermende vloeistof of, dan worden de hersenen gevoeliger voor bewegingen. Soms daalt de bloedsuikerspiegel door het alcoholgebruik en ook daarvan kun je hoofdpijn krijgen.
En tot slot is het ene drankje het andere niet. Weliswaar is de alcohol in alle dranken hetzelfde, maar andere stoffen, voor de geur, smaak en houdbaarheid, kunnen hoofdpijn veroorzaken.
Ik heb helemaal niet zoveel gedronken
Je hoeft niet echt dronken te zijn geweest om toch een kater te kunnen krijgen. Het maakt daarbij niet uit of het om sterke drank zoals whisky, een mixdrankje of een glas bier.
Een wijnglas, bierglas of jeneverglas hebben allemaal een andere vorm maar vooral inhoud. Over het algemeen kan je zeggen dat deze inhoud is afgestemd op de hoeveelheid alcohol in het drankje. Als je alleen de zuivere alcohol van een standaard borrel (borrelglas) vergelijkt met de zuivere alcohol van een biertje (bierglas), blijft in beide drankjes ongeveer evenveel alcohol zit.
Dus hoe hoger het alcoholpercentage hoe kleiner het glas, of de eenheid waarin een drankje wordt geschonken. Denk bij deze laatste aan een Whisky of dubbele Whisky.
In Schotland en de meeste andere whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk. In Ierland en de Verenigde Staten schrijven ze whiskey met een e voor de y. Maar whisky komt in de Verenigde Staten ook wel voor, vooral onder kenners en in namen van bepaalde Amerikaanse whiskymerken.
Mannen kunnen beter tegen drank
Dit heeft alles te maken met hoeveel vocht je in je lichaam hebt.
Mannen hebben meer vocht in hun lichaam. Dus mannen kunnen meer alcohol verdragen dan vrouwen. Hierbij wel de kanttekening dat de man en de vrouw dan ook even zwaar zijn. De vrouw zal dan dus van eenzelfde hoeveelheid alcohol meer last hebben dan de man. Ouderen hebben minder vocht in het lichaam dan jongeren en zijn daardoor gevoeliger voor een kater. Een ‘getrainde’ lever verwerkt de alcohol sneller, dus regelmatige drinkers zullen minder snel een kater oplopen (bij alcoholisten werkt de lever overigens juist langzamer). En wie fit is, zal minder snel een kater oplopen.
Tips om een kater te voorkomen
- Geen alcohol drinken
- Drink om en om een alcoholisch drankje en een glas water of sap.
- Ook helpt het om aan het eind van de avond veel water te drinken.
- Tussendoor een hapje eten kan helpen om een lage bloedsuikerspiegel te bestrijden.
En als dat niet voldoende is?
Dan helpt het drinken van veel water, een beetje eten en uitzieken. Neem eventueel een pijnstiller tegen de hoofdpijn. Bijvoorbeeld wilgtinctuur. En laat je lichaam zich herstellen door twee dagen, na het in huis halen van de kater, geen alcohol te drinken.
Verder zijn er veel huismiddeltjes en wijsheden tegen een kater.
Echter vrijwel geen laat je lever sneller werken om alle schadelijke stoffen te verwijderen. Daar helpt geen anti-katerontbijt of speciale detoxdrankjes en -pillen bij.
Wat werkt volgens ons echt?
Veel vocht tot je nemen en bijvoorbeeld 10 Hz trillingen ondergaan. In onze praktijk hebben wij een speciaal matras (bio-star) dat deze 10 Hz trillingen opwekt. En… 10 Hz is voor veel meer goed. Denk aan de afgifte van serotonine, makkelijker inslapen, helpt bij rugpijn, tegen allergieën, hooikoorts, blauwe plekken, Multiple Sclerose en het verbetert geheugenprestaties. En voor nog veel meer.
Edelstenen
Wie de effecten van dronkenschap (zoals een ‘kater’) wil tegengaan kan in de te nuttigen drank een amethist leggen. Deze zal helpen om de kwalijke effecten van de drank te verminderen. Maar verslik je er niet in!
PAS OP! Mensen in de oudheid legden vaak een amethist onder de tong, in de overtuiging dat ze dan een onbeperkte hoeveelheid wijn konden drinken zonder dat dit tot dronkenschap zou leiden. Maar doe dit nooit. Je kan zomaar in zo’n steen je verslikken of erger: stikken. Zeker als je wat meer drankjes hebt genuttigd.
Voor het bestrijden van de hoofdpijn, zijn ook hele fijne behandelingen met edelstenen. Eventueel gecombineerd met een massage of het edelsteenmatras.
Massage
Uiteindelijk heb je vocht nodig en moeten de afvalstoffen van de alcohol het lichaam uit. Een massage is bij uitstek geschikt om even niet aan je kater te denken. Maar vooral om afvalstoffen sneller af te voeren. En als je je niet zo lekker voelt, is even ontspannen niets doen, ook wel fijn.